Haber

Vali kararı: Esmer Tunç’un köyüne girmesine izin verilmiyor

1990’lı yıllarda Olağanüstü Hal (OHAL) ile boşaltılan Şırnak ve ilçelerine bağlı köylere girişler 30 yıl geçse de izne tabi. Köylere giriş engelleri valilik tarafından ilan edilen yasaklarla devam ediyor. Valilik, Şırnak merkez ile Cizre, Silopi), Uludere, Güçlükonak ve Beytüşşebap ilçelerinde 14 bölgeyi 15 gün süreyle “özel güvenlikli bölge” ilan etti ve 15 gün süreyle giriş çıkışları yasakladı.

Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015’te ilan edilen ve 79 gün süren sokağa çıkma yasağında mahsur kaldığı bodrum katında hayatını kaybeden Cizre Halk Meclisi Eşbaşkanları Mehmet Tunç ve Orhan Tunç’un annesi 70 yaşındaki Esmer Tunç ve Esmer Tunç, 70 yaşında. Bu yıl yasaklar nedeniyle Cifanê köyüne gidemiyor.

Mezopotamya Haber Ajansı’nda yer alan habere göre, köyüne gitmek için Şırnak Valiliği’ne başvuran Tunç, hakkında “örgüte üye olmak” teziyle hakkında açılan dava nedeniyle izin verilmedi. 2002 yılında Newroz etkinliğine katıldı. Tunç, askerler tarafından köyün girişinde engellendi ve izin için tekrar valiliğe başvurması söylendi.

Diyaliz hastası olan ve yürütmekte güçlük çeken Tunç, 20 yıldır her bahar ve yaz aylarında aldığı izinlerle köye gidebildiğini belirterek yasak kararına tepki gösterdi.

KÖYE 20 YIL İZİNLİ GİDİYOR

Yaklaşık 30 yıl önce köylerinin yakılıp boşaltıldığını belirten Tunç, “20 yıldır köye kendi iznimle gidiyordum. Ama bu sene köye giriş bana yasaktı. Köyün yakılmasından 8 yıl sonra köye giriş yasaklandı. Ancak son 20 yıldır insanlar bağ ve bahçelerine izinle girebiliyor. Köy halkı tarımını yapıyor, hayvanlarını besliyor. İzin aldığınız sürece köye gitmek için fazla sorun çıkarmazlar. Her yıl havaların ısınmasıyla birlikte Şırnak’a gidip gerekli izinleri alıp köye gidebiliyordum. Ancak geçen gün köye gitmek için izin istediğimde köyün girişindeki asker bizi durdurarak Genel Bilgi Taraması (GBT) yaptı. Sonra ‘Sizin sicilinizde köye girmek yasak’ dediler. 2002 Newroz’una katıldığım için beni bahane edip cezalandırdılar.

Yasağın kaldırılmasını istedi

Girişi kapatılan köyünde evi ve bahçesi olduğunu belirten Tunç, engellemenin kaldırılmasını istedi. Tunç, “Bahçem, evim, hayvanlarım, elektrik abonem köyde ama yasak dediler. Güvenlik noktasındaki askerler ‘Bu sefer geçebilirsin ama izin vermeyeceğiz’ dediler. Artık’ diye itiraz ettiğim için Zati, “Köyün her yerinde devlet karakolları var ve gözleri hep üzerimizde. Bunu kabul etmiyorum.” (HABER MERKEZİ)

seydikemerhaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu